Нашият апартамент

Нека да споделя малко за нашия апартамент и домашни аксесоари. Това е вече третия по ред дом за нас, и при всяко преместване имаме възможност да променим стила и мебелите, както и да се занимаваме малко с "направи си сам" проекти. Трябва да призная, че и моя личен вкус е преживял промяна през последните години и скандинавското влияние си оказва значение- но тъй като мъжът ми иска да участва наравно при интериорните решения, резултата често идва след дълги спорове, обсъждания и обмисляния и за всеки квадратен сантиметър вкъщи е водена битка :-) Крайният резултат е, че домът ни не е съвсем скандинавски- най-вече по отношение на стените, които не са бели, а цветни- и като имаме гости за първи път често чуваме обратна връзка за това- някои издават възклицания на учудване и правят любезни комплименти, че домът ни е "много интересен", докато други (особено близки приятели, когато по датскиму подхождат "право куме в очите") направо казват, че е много цветно или директно, че на наше място биха боядисали стените в бяло.
Както и да е, излагам снимки по-долу и Вие можете да решите сами. Някои от снимките са професионални, защото миналата година искахме да продаваме апартамента и агенцията за недвижими имоти изпрати фотографка, която доста се постара. На нейните снимки стаите изглеждат по-широки, отколкото аз мога да ги уловя с камерата- и, естествено, всичко е много повече подредено и излъскано от обикновенно :-).


Започвам с кухнята. Кухненските елементи бяха в апартамента, когато го купихме, но аз избрах синия цвят за стените, защото харесвам комбинацията от череша и този тон на синьо. Но може би скоро ше пребоядисваме и ми се струва, че ще изберем друг цвят, за разнообразие.В кухнята плотът е от неръждаема стомана и въпреки, че трябва често да се почиства, трябва да призная, че е удобен. Тъй като ни трябваше още място за кухненските неща, с мъжът ми спорихме дали да поръчаме една секция от същия производител, или да сложим рафтове. Аз успях да го убедя, че с рафтове ще е по-просторно, и че има рафтове и конзоли от неръждаема стомана в ИКЕА и ще можем да запазим стила. Доволна съм от решението и за в бъдеще бих използвала рафтове в кухнята и при други проекти/къщи, но не бих използвала същите рафтове от ИКЕА, защото забелязвам, че се появяват малки ръждиви петна по тях. Американския тип двоен хладилник и камера (side by side) го купихме след като стария хладилник изгоря- и въпреки че не е евтин, не е и от най-скъпите (напр.иноксовите и с машина за правене на лед) и ако бяхме купили отделно хладилник и камера, щеше да излезе пак толкова. Решихме да не е иноксов и защото е труден за поддържане, особено ако имаш двама малчугана, които го посещават и проверяват през час :-)


А ето и някои от кухненските "аксесоари", които много използваме- часовник с минутник и кухненска везна са в ретро стил, дървена стълба/табуретка от ИКЕА, нож за кашкавал, готварски пръстен, дървена орехотрошачка, пластмасова сладкарска лопата,пластмасова "тенджера под налягане" за микровълнова печка (на датски се казва "riskoger" но освен ориз, и зеленчуците се задушават много добре в нея), "центрофугираща" цедка за салата (на датски се казва "salatslynge" а на английски "salad-spinner" и идеята е, че с въртене, намокрената листа на марулята и подобни салати се изцеждат от водата).Това е трапезарията- и тъй като имахме тази маса в цвят череша, и там решихме да сложим син цвят (но и там може скоро да има промени). Столовете са от ИКЕА, но са байцвани, а бюфета с вратите е на мъжа ми от ергенските му години и беше за книги преди. Сега там държим кристалните чаши и прочие подаръци от сватбата, но тъй като рязан кристал почти не се ползва в Дания (прекалено е официално), обмислям дали да не ги опаковам и транспортирам накъм Б-я, заедно с бюфета. Помещението е малко (и за да направим трапезарията, "откраднахме" част от всекидневната и направихме преградна стена), сме избрали широка секция без задна част, от типа "разделител на стая", за да си държим на нея нещата за сервиране "за гости".А ето и някои от аксесоарите в трапезарията- подгряващ съд за сос, декантер за вино, китайските копия на чаша за кафе с чинийка на Villeroy&Boch (от Б-я за 3 лв/бр), "сандъчето" за 2 бутилки вино (от Южна Африка)
Това е спалнята ни. Избрахме да сложим два гардероба (за мен и за съпруга ми) на едната стена, както и да купим по-широка спалня (160см) заради децата, които се примъкват накъм нас през нощта/сутринта, но ако си купуваме спалня скоро, ще избера 180 см широчина :-)


Гардеробите също се използват за игра, а в тях и над тях използвам няколко продукти от ИКЕА, които идеално подреждат и съхраняват дрехи, обувки и какви ли не други неща:


Това е холът. Големият диван го имахме от предишния апартамент, но тъй като помещението не позволява обикновенна холна маса а и искаме децата да тичат на воля, решихме да купим три малки маси от масивно дърво, бутащи се една под друга. Вместо секция, за книгите решихме пак рафтове- със същите конзоли от неръждаема стомана от ИКЕА, но от масивно дърво, което тук се продава на плотове. Това дърво специално е от сорта "наятоа" и мъжът ми се справи сам с нарязването на парчета. Телевизора е върху ниска секция, която побира и DVD player-а и дека, но ако трябваше сега да избираме решение, бих избрала друго, защото малчуганите само се качват отгоре и бъркат по рафтовете, и мебелта се амортизира вече.


Осветлението в стаята (по настояване на съпруга) е от стоящи лампи, а не полюлеи, но тъй като все пак беше малко мрачно, стигнахме до компромиса да сложим допълнително две "шини" с лампички, под рафтовете с книги:


Забравих да отбележа, че апартаментът е на две нива- спалнята, кухнята и антрето са на едно ниво, докато останалите стаи са на малко по-ниско- и имаме малка стълба от антрето към хола. След като малкия син наскоро се изтърси два пъти по тях, а и аз се подхлъзнах и паднах, установих, че стъпалата са се изтъркали и са хлъзгащи се и затова сложихме една лента в края на всяко стъпало (представлява нещо като мека шкурка и предназначението е да даде по-добро сцепление с крака при стъпване- купихме я от ИКЕА, но я продават и на други места тук), както и съпругът ми направи един парапет отстрани.


Това е снимка на моята "шведска стая", която за съжаление вече не съществува, защото я преотстъпих на децата и сега е детска стая. В нея имаше старинни мебели и бях направила стените в нео-класически шведски стил, с рисувани панели в синьо. Аз съм голям фен на щведския густавиански стил и ползвахме стаята като втора всекидневна, като имахме повече гости, но реших, че е по-добре децата да я ползват. Мебелите са складирани с оглед заминаване накъм Б-я, и мечтата/намерението е шведската стая да бъде възпроизведена там :-)

А ето как изглежда сега:


И накрая, банята. След като се нанесохме, я ремонтирахме и решихме да последваме модата с "окачена" тоалетна чиния и мозайкови плочки за баня, както и да боядисаме стените със sandmaling (мазилка, която се състои от боя и пясък и се нанася с четка)но в малко по индустриални или студени тонове- сиво и военно зелено.

Няма коментари: